Erbjudande

Järnleden – omväxlande och historisk naturled

Boka din naturupplevelse här!

Upplev en historisk led och njut av den värmländska naturen. Övernatta på hotellet och få allt du behöver för att genomföra den tre mil långa vandringen.

Bakgrunden till vandringsleden har, som namnet antyder, att göra med järnets historiska betydelse för Kristinehamn. Järnleden går på stigar och vägar som kan ha använts så tidigt som på 1400-talet. Det var ingen mindre än Gustav Vasa som insåg Bergslagens strategiska betydelse och gav en order om att bygga en transportled för järn men det var hans son Hertig Karl som senare fick allt genomfört. Järnleden är en kvalitetssäkrad Värmlandsled och har dessutom blivit utvald till en av de tio bästa lederna i Sverige.

Vandringsleden är 30 km lång och innehåller ett varierat landskap, med små tjärnar och sjöar, myrmarker och vattendrag, skog och betesmarker längs gammal landsväg. Under vandringen passerar du flera historiska platser, fornlämningar och sevärdheter. Du kan träffa på fåglar, fjärilar, rådjur, bävrar och älgar samt plocka bär och svamp längs med leden. Leden sträcker sig från Hytte vid hyttsjön till centrala Kristinehamn. Tips är att göra ett stopp vid Niklasdams trädgård och besöka pelargonmuseet, där du kan äta en god pelargonkaka.

Längs leden finns ett antal rastplatser och torrdass. På kartan är alla faciliteter utmärkta. Dricksvatten kan du fylla på vid Nässundets station, Niklasdams trädgård och Kristinehamns gästhamn. Det finns bland annat närmare 800 markeringsstolpar, pilar, vägvisare och skyltar med historisk information. Som komplement till detta finns också en ny audioguide för Järnleden via appen StorySpot, där det ges historisk information samt tips på bra förberedelser inför din vandring. Leden är markerad med orange färg på stolpar och träd. Du kan behöva använda vandringskängor. Vid torrare perioder räcker det dock med vanliga fritidsskor.

Vi skickar med lunchmatsäck, kaffe och fika – så du står dig genom hela vandringen. Vattenflaska och kaffetermos ingår. Som extra hjälp får du även med dig en karta över leden och dess omgivning.

Vi erbjuder transport till startpunkten, välj det som tillval under bokningsprocessen. Efter vandringen väntar en svalkande dryck på Stadshotellet, där vi även fixar en smarrig trerättersmiddag åt dig. Efter en god nattsömn i en av våra sköna sängar på hotellet bjuds du på en stadig frukost.

Läs mer om underhåll här: Järnleden

Boka din naturupplevelse här!

Erbjudanden

Få ut det mesta av ditt besök

Statt Kristinehamn © 2023

Logotyp Zebraweb